IFAB: Változik a kezezés megítélése

Szabályváltozás Játékvezetőkről

2021-03-09 16:00:09

UEFA - zöld mez - forrás:
Forrás: - UEFA - zöld mez

A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB március 5-i ülésén pontosítást tett közzé a kézszabály alkalmazásával kapcsolatban.

Az IFAB március 5-én online formában tartotta meg 135. éves általános gyűlését, amelyen a kezezés szabálytalanság pontosítása volt a legfontosabb napirendi téma. Az IFAB sajtóközleményében kiemelte, hogy a kézszabály értelmezése az eddigiekben a szabályok helytelen alkalmazása miatt nem mindig volt következetes, ezért a testület a vonatkozó szabályok pontosításával megerősítette: nem minden esetben minősül szabálytalanságnak, ha egy játékos a kezével/karjával érinti meg a labdát. A játékvezetőknek továbbra is meg kell ítélniük, hogy a kéz/kar helyzete, valamint a játékos mozgása alapján szabálytalannak minősül-e labda kézzel való érintése.

A szabály pontosítása alapján kezezésnek minősül, ha egy játékos:

• szándékosan kezével/karjával érinti a labdát, beleértve, ha a keze/karja a labda felé mozog;
• kezével/karjával érinti a labdát, amikor a keze/karja a testét természetellenesen nagyobbá teszi.
Egy játékos akkor teszi „természetellenesen nagyobbá” a testét, ha a kezének/karjának pozíciója nem természetes következménye az aktuális testmozgásának. Amikor egy játékos ilyen pozíciót vesz fel a kezével/karjával, azzal a büntetést kockázatát vállalja abban az esetben, ha karja/keze hozzáér a labdához. 

Kezezésnek minősül az is, ha egy játékos gólt szerez az ellenfél kapujába:

• közvetlenül kezével/karjával akár véletlenül is, beleértve a kapust is; vagy
• azonnal, miután a labda érintette saját kezét/karját, még ha véletlenül is.

A jövőben nem minősül azonban szabálytalannak az az eset, ha egy vétlen kezezést követően egy csapattárs gólt szerez, vagy gólhelyzetbe kerül.


mlsz.hu
 

Hozzászólások: