2009.07.01-től

Szabályváltozás

2009-07-17 06:56:35

labda a hálóban - forrás:
Forrás: - labda a hálóban

Íme a szbályváltozások,

A játékszabályoknak és az International Board döntvényeinek módosításai
1. 1. Szabály - A játéktér
A játéktér borítása
versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket játszani. A mesterséges borításnak zöld színűnek kell lenni.
A FIFA-hoz tartozó szövetségek válogatott csapatainak tétmérkőzésein és a klubcsapatok nemzetközi tétmérkőzésein, ha mesterséges borítást alkalmaznak, akkor a borításnak meg kell felelnie a ?FIFA a labdarúgópálya gyepére vonatkozó minőségi előírásainak? vagy a ?Nemzetközi műfű szabványnak?, kivéve akkor, ha a FIFA egyedi felmentést adott.

11. Szabály - A les
A játékszabályok értelmezése és útmutatások a játékvezetők részére Les esetén a játékvezető közvetett szabadrúgást ítél a támadó játékos helyéről, ahol akkor volt, amikor egy játékostársa a labdát felé utoljára megjátszotta.
Ha valamelyik védőjátékos bármely okból a játékvezető engedélye nélkül elhagyja a játékteret, akkor a játék következő megszakításáig a les szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki a saját kapuvonalán vagy az oldalvonalon van. Ha a játékos szándékosan hagyja el a játékteret, akkor figyelmeztetni kell, amikor a labda legközelebb játékon kívülre kerül.

Egy mérkőzés vagy egy otthoni és idegenbeli párharc győztesét meghatározó eljárások:
A büntetőpontról végzett rúgások Ha a mérkőzés végén, de még a rúgások megkezdése előtt az egyik csapatnak több játékos van, mint az ellenfelének, akkor azt le kell csökkenteni, hogy az megfeleljen az ellenfél játékoslétszámának, és a csapatkapitánynak kell tájékoztatnia a játékvezetőt azon játékosok nevéről és mezszámáról, akik nem vesznek részt a rúgásokban. Az így kizárt játékos nem vehet részt a büntetőpontról végzett rúgásokban.

A technikai zóna
e személyek közül egy időben csak egynek van joga taktikai utasításokat adni a technikai zónából az edzőnek és a többi vezetőnek a kivételes esetektől eltekintve a technikai zónán belül kell maradnia, pl. ilyen kivétel, amikor a játékvezető az orvosnak vagy a gyúrónak engedélyt ad, hogy egy sérült játékost a játéktéren kezeljen. Az edzőnek és a technikai zónában tartózkodó többi személynek mindenkor korrekt módon kell viselkednie.

Emlékeztető a játékvezetőknek
Emlékeztetjük a játékvezetőket, hogy az 5. szabály szerint a játékvezetőnek meg kell szakítania a mérkőzést, ha véleménye szerint egy játékos súlyosan megsérült.


 

Hozzászólások: