2005.07.01-től

Szabályváltozás

2005-07-01 15:09:38

Labda - Select Brilliant - forrás:
Forrás: - Labda - Select Brilliant

A FIFA Szabályalkotó Testületének tájékoztatása szerint az új szabályok és magyarázataik célja, hogy a FAIR PLAY játékot kiemelten támogassák, ezért egységes és következetes értelmezésre van szükség. Ezáltal elkerülhetők a félreértelmezések, a sérülések és a vitás esetek. A teljes kiadvány a FIFA játékszabályfüzetében található.4. szabály - Játékosok felszerelése
Kötelező felszerelés:
A kapusok: Minden kapus a játékosoktól, a játékvezetőtől és az asszisztens játékvezetőktől eltérő szí­nű öltözetet kell, hogy viseljen.
Egyéb felszerelés: A játékos nem viselhet olyan felszerelést, amely veszélyes lehet magára illetve játékostársaira.
A modern védőfelszerelések (fejvédők, arcmaszkok, térd és karvédők) melyek lágy, könnyű, párnázott vagy kitömött anyagokból készülnek nem veszélyesek, engedélyezettek.
Az új technológiával készült védőszemül;vegek biztonságosak mind a viselőjük, mind a játékostársaik számára.

Biztonság:
A játékos nem viselhet olyan felszerelést, ami veszélyes lehet magára vagy másokra nézve és ebbe a meghatározásba mindenfajta ékszer beletartozik.

Ékszerek:
Minden ékszer veszélyforrást jelent. Maga a ?veszélyes? kifejezés kétértelmű lehet, ezért egységesen és következetesen mindenfajta ékszer viselése mérkőzésen tiltott. A játékosnak nem elegendő szalagtapasszal elfedni az ékszert.
Gyűrű, fülbevaló, karkötő, bőr vagy műanyag szalag, kabala karperec viselése nem szükséges a játékhoz, ezek csak arra jók, hogy sérülést idézzenek elő.

Ezen szabályváltozásról előre, időben kell tájékoztatni a csapatokat, hogy az ékszereket eltávolí­thassák.

12. szabály
Szabálytalanságok és sportszerűtlen viselkedés
FAIR PLAY

Mezlevétel:
Azt a játékost, aki leveszi a mezét, amikor gólt ünnepel sárga lappal kell figyelmeztetni a sportszerűtlen magatartása miatt.
Gól után a mezlevétel szükségtelen és a játékosoknak el kell kerülniül;k az ünneplés ilyen fajta túlzott kimutatását.
A mezlevétel meghatározásához tartozik a mez fejre húzása és a fejen való áthúzása is. (sárga lap)


14. szabály
Büntetőrúgás

Szabálytalanságnak minősül a büntetőterületre történő belépés mielőtt a büntetőrúgás megtörténne.
A kapus szintén szabálytalanságot követ el, ha elmozdul a gólvonalról a rúgás elvégzése előtt. Ha a játékosok megszegik ezt a szabályt, a játékvezetőnek a megfelelő döntést kell hoznia.


Technikai zóna:

A technikai zónából egy időben csak egy személy kap felhatalmazást arra, hogy felállva taktikai utasí­tásokat adjon a pályára, mely közlés után azonnal vissza kell térnie a kispadhoz.


Frissí­tők:
A játék szüneteiben a játékosok frissí­tőt fogyaszthatnak, de csak az oldalvonalnál. Tilos műanyag vagy bármilyen folyadéktartó palackot a pályára dobni!


 

Hozzászólások: