Legfontosabb a SPRAY!

Szabályváltozás

2014-07-24 18:55:52

Spray - 1 - forrás:
Forrás: - Spray - 1

Jól vizsgázott a brazíliai labdarúgó-világbajnokság egyik legszembetűnőbb újdonsága, a játékvezetők által alkalmazott eltűnő spray.


Az argentin találmány célja, hogy segítse a sípmestereket a szabadrúgások esetén a sorfal pontos helyének kijelölésében, és az előírt távolság betartatásában.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testülete (IFAB) 2012. március 5-én a nagy-britanniai Surreyben tartott 126. ülésén fogadta el a jelölő használatát, és engedélyezte a szövetségek számára annak igény szerinti felhasználását. Az új eszközzel kapcsolatos tapasztalatok szerint az alkalmazás előnyei a következők: hatékonyabban tudja érvényre juttatni a játékvezető a szabályok által előírt 9 méter távolság betartását a szabadrúgások esetén. Az eltűnő spray szerves része lesz a fair playnek, mivel annak használatával elkerülhetőek a játékosok és a játékvezetők közötti konfrontációk. Rövidebb idő alatt végezhető el a szabadrúgás, így hosszabb lesz a tényleges játékidő. Az eszköz alacsony piaci ára lehetővé teszi alkalmazását az alsóbb osztályú mérkőzéseken is.

Az MLSZ és a JB eltökélt azon újítások alkalmazását illetően, melyekre a labdarúgás játékszabályai lehetőséget biztosítanak, és mindemellett segítik, megkönnyítik a játékvezetők feladatát.

A pénteken kezdődő OTP Bank Liga 2014/2015. évi kiírásában először Kassai Viktor alkalmazhatja a „vanishing spray”–t - írja az mlsz.hu


 

Hozzászólások: