Eljárás fejsérülések esetén

Szabályváltozás

2014-10-15 09:49:25

véres zsebkendő - forrás:
Forrás: - véres zsebkendő

Az MLSZ közzétette az UEFA utasítását a fejsérülésekkel kapcsolatban: 1. ) Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy az UEFA Végrehajtó Bizottsága a 2014. szeptember 18-i nyoni ülésen döntést hozott egy új eljárás minden UEFA versenyre kiterjedő, azonnali hatállyal történő bevezetésére, melyet a Magyar Labdarúgó Szövetség is bevezet versenyeire. A játékvezetőkre vonatkozó eljárást a pályán előforduló fejsérülések és a potenciális agyrázkódásos esetek kezelésére dolgozták ki az UEFA Orvosi Bizottságának ajánlása alapján.   

Az eljárás, amely Labdarúgás játékszabályai mellékletét ?A játékszabályok értelmezése és útmutatások a játékvezetők részére" egészíti ki, a következőket tartalmazza:

Feltételezhető agyrázkódás esetén a játékvezető, az IFAB a Labdarúgás Játékszabályai 5. szabályának megfelelően, megállítja a játékot, hogy a csapat orvosa megvizsgálhassa a sérült játékost. Elvben ez nem vesz három percnél több időt igénybe, kivéve, ha a játékos pályán történő ellátása vagy az azonnali kórházba szállításhoz elengedhetetlen mozdulatlan állapotban való rögzítése (pl.: gerincsérülés esetén) ezt szükségessé teszi. (ii) Minden olyan játékos, akinek fejsérülése a potenciális agyrázkódás veszélye miatt vizsgálandó, csakis a vizsgálatot követően, a csapatorvos külön engedélyével engedhető vissza a játékba. (Azon bajnokságokban, ahol nem kötelező a csapatorvos jelenléte a kispadon, ott a csapat felelős vezetőjével való konzultáció után engedheti vissza a játékvezető a fejsérülést szenvedett játékost. A fejsérülést szenvedett játékos további játékával kapcsolatban a felelősség a csapatot terheli, nem a játékvezetőt.)

2. ) A sérülésekkel kapcsolatosan leírtakat szeretnénk kiegészíteni a következőkkel:

  • A labdarúgás játékszabályai egyértelműen előírják, hogy a játékvezető csak játékos súlyos sérülése esetén állíthatja meg a játékot, továbbá azt is, hogy a játékost a játéktéren nem lehet ápolni. A játék megállításáért a játékvezetőt terheli a felelősség!
  • A mérkőzéseken gyakori jelenség, hogy a játékosok önként rúgják ki a labdát, hogy a sérült ápolása elvégezhető legyen. Ez az alapvetően sportszerű megnyilvánulás sajnos komoly félreértésekhez vezethet. Éppen ezért a játékvezetőktől kértük, hogy ne bátorítsák a játékosokat a labda játékon kívül helyezésére. Amennyiben ezt egy játékos mégis megteszi, NEM VÁRHATJA EL, hogy a labdát az ellenfél visszaadja a játék újrakezdésekor.

3.) Felhívjuk továbbá a csapatok figyelmét, arra a helytelen gyakorlatra, hogy a technikai zónában helyet foglaló személy/ek gyakran alkalmaznak a mérkőzés alatt elektronikus kommunikációs eszközöket, mely használata a Labdarúgás Játékszabályaiban, ?A játékszabályok értelmezése és útmutatások a játékvezetők részére"-ben foglaltak alapján nem engedélyezett. Kérjük Önöket, hogy későbbiek során a technikai zónában ezen eszközök használatát szíveskedjenek mellőzni, mivel ezt a játékvezetők ellenőrizni fogják.

 

Angol nyelvű útmutató: Letöltés  


 

Hozzászólások: