Lesszabály értelmezése

Szabályváltozás

2013-07-08 17:22:12

asszisztens - zászlóval - forrás:
Forrás: - asszisztens - zászlóval

Életbe lépett a lesszabály új értelmezése. A változásról a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testületének (IFAB: International Football Association Board) döntött az éves közgyűlésén, a skóciai Edinburgh-ban.

A 11. szabályban, azaz a lesszabály értelmezésében módosítottak, ugyanis a korábbi megfogalmazás vitát váltott ki, mert sok értelmezési lehetőséget adott, és nem volt eléggé precíz. Az új megfogalmazás jobban alkalmazkodik a mérkőzéseken levő szituációkhoz, és megszünteti azon félreértéseket, hogy mit értünk a lepattanás, irányváltoztatás és szándékos védés alatt.

A lesre vonatkozó szabályozás módosítása július elsején lépett érvénybe. A lesszabály új megfogalmazása (dőlt betűkkel jeleztük az új részt):

A zavarja az ellenfelet, vagy előnyt szerez leshelyzetéből? értelmezése (A FIFA által javasolt módosítás) A 11. szabály - A les szövegében a következő meghatározások használatosak ( ... ) ( ... )
 beavatkozik a játékba- kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett.
 zavarja az ellenfelet kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy hogy egyértelműen akadályozza ellenfele látását, vagy a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét.
  előnyt szerez helyzetéből kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos
  eshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
  eshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő helyzetéből előnyt szerző?játékosnak.


 

Hozzászólások: