Megváltoztatják a lesszabályt!

Szabályváltozás

2013-06-20 18:16:03

asszisztens - zászlóval - forrás:
Forrás: - asszisztens - zászlóval

Megváltoztatja a FIFA a lesszabályt. Az ún. passzív leshelyzetek megítélése változik, várhatóan több gólt fújnak vissza a jövőben hasonló okok miatt, az viszont kérdés, mennyivel lesz átláthatóbb a rendelkezés.

Apró módosítást eszközöl a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a lesszabályban. A hírek szerint az ún. passzív leshelyzetekre vonatkozó rendelkezés változik meg egy kicsit.

Eddig passzív leshelyzetnek minősült minden olyan helyzet, ha egy csatár úgy helyezkedett a védelem mögött, hogy nem vett részt az akcióban (pl. nem ő kapta a passzt). Ebben az esetben a támadás során később gólt szerezhetett a labdarúgó például akkor, ha egy rossz mentési kísérlet után hozzá került a labda.

Mostantól ilyen esetekben nem fogják megadni a gólt, az érintett csatár játékba avatkozásakor les miatt szabadrúgást kell ítélni kifelé annak ellenére, hogy a támadóhoz az ellenféltől került a labda.

Eddig a bíró belátására volt bízva, mit ítél meg mentésként és mit ellenféltől kapott labdaként. Mostantól csak akkor lehet továbbengedni a játékot, ha a labdát olyankor továbbítja a védő az ellenfélnek, amikor már nem a tisztázás, hanem a játék építésének fázisában tart.


 

Hozzászólások: