IFAB: módosítanák a lesszabályt, marad a 11-es plusz piros

Szabályváltozás

2013-02-05 09:05:00

láb - kispadon - forrás:
Forrás: - láb - kispadon

A futball szabályalkotó testületének (IFAB) tanácskozása a labdaejtést és a lesszabályt szeretné még világosabbá tenni márciusi éves ülésén.

 

Az IFAB és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a játékvezetők (és a mérkőzés szereplőinek) értelmezésében még világosabbá tenné a labdaejtés és lesszabály körüli leírásokat, továbbá a hírek szerint az alapvonali játékvezetők szükségének kérdését is újra előveszik a március 2-i edinburghi tanácskozáson.

A lesszabályban a szövegezésen változtatna az IFAB, hogy még világosabb legyen: az a támadó, aki a kapusról kipattanó labdát megjátssza, és lesről indult, az pozíciójából fogva előnyt szerez, így ellene közvetett szabadrúgás ítélendő.


- A jelenlegi szövegezés túl sok értelmezésnek ad helyet, és nem eléggé precíz. Az új szövegnek sokkal inkább kapcsolatban kell lennie az aktuális játékszituációkkal, és tisztáznia kell a zavart a lepattanó labda, az irányváltozás és a szándékos védés fogalmait illetően - olvasható a FIFA kommentárjában.


Nem szerepel viszont az IFAB következő ülésének napirendéjén az olyan esetek megvizsgálása, amelyek hármas büntetést ? azaz tizenegyest, kiállítást és a vétkes játékos számára automatikus eltiltást - vonnak maguk után. A kritikusok szerint az ilyen szituációk visszafordíthatatlanul befolyásolnak mérkőzéseket, teljesen megváltoztatják egy-egy találkozó képét, ezért azokban az esetekben, ahol nem történik durva szabálytalanság, büntetésként elég lenne a büntető megítélése. A jelenlegi szabály ellenzői szerint a szabály azért is rossz, mert a játékvezető egy tévedése gyakorlatilag eldöntheti egy összecsapás sorsát.


A FIFA megbízott egy munkacsoportot, amelytől a hasonló esetek tanulmányozását kérte, és a testület vezetője, Franz Beckenbauer meg is fogalmazott már egy javaslatot, miszerint a játékvezetőknek a piros lap felmutatása helyett a sárga kártya alkalmazását írná elő. Az IFAB ugyanakkor a javaslat további kidolgozását irányozta elő, és kihagyta a márciusi ülés napirendjei közül.


Legutóbb a német bajnokságban történt hasonló, nagy visszhangot kiváltó eset decemberben, amikor a dortmundi Marcel Schmelzert - állítólagos kezezése miatt - a játékvezető kiállította, továbbá tizenegyest ítélt a Wolfsburg javára, holott a gólvonalon álló védőnek nem a kezéről, hanem a térdéről pattant ki a labda. A mérkőzés játékvezetője, Wolfgang Stark az eset után elnézést kért a végül vereséget szenvedő Dortmundtól, Schmelzer eltiltását pedig törölték.


 

Hozzászólások: