Szabályváltozások 2012. július 1-től

Szabályváltozás

2012-07-17 06:34:07

FIFA kék mez - forrás: fifa.com
Forrás: fifa.com - FIFA kék mez

Az International Board (Nemzetközi Testület) 2012. március 3-án Surreyben (Anglia) tartotta 126. éves rendes ülését. A Testület elfogadta a Labdarúgás Játékszabályainak módosításait és különböző utasításokat, útbaigazításokat fogalmazott meg, amelyeket itt közlünk.

A Labdarúgás Játékszabályai és a Testület döntései
I. 1. szabály  A játéktér
A Labdarúgás Játékszabályainak értelmezése és útmutatások a játékvezetők részére ? Hirdetés
(a FIFA által javasolt módosítás)

Ha egy benevezett cserejátékos egy benevezett játékos helyett a játéktérre lép a mérkőzés kezdete előtt és erről a cseréről a játékvezetőt nem tájékoztatták, akkor:
 a játékvezető engedje a benevezett cserejátékosnak, hogy folytassa a mérkőzést
 ne alkalmazzon fegyelmezési szankciót a benevezett cserejátékossal szemben
 a csapat cserelehetőségeinek számát nem kell csökkenteni
 a játékvezető jelentse az esetet az illetékes szövetségnek

 

Magyarázat:
Nem ritka, hogy játékoscserét hajtanak végre a mérkőzés megkezdése előtt és csak ezt követően tájékoztatják a játékvezetőt a játékosok és cserejátékosok nevéről. Ilyen csere általában bemelegítés közben megsérülő játékos esetében következik be. Ha a játékvezetőt erről tájékoztatják, akkor ez megengedett, de fontos tisztázni azt, hogy hogyan járjon el a játékvezető, ha nem tájékoztatták a cseréről.

 


III. 4. szabály  A játékosok felszerelése
(az Angol labdarúgó Szövetség által javasolt módosítás)

Ha külsőleg ragasztószalagot vagy más hasonló anyagot alkalmaznak, akkor annak színének meg kell egyeznie a harisnyának azon színével, amely részén alkalmazzák

Magyarázat
Egyre több játékos használ túlzottan sok ragasztószalagot a sportszárán kívül. Ez a színek sokaságát jelentheti, amely teljesen megváltoztathatja a sportszárak kinézetét. Ez zavaró lehet, különösen a játékvezető asszisztensek számára, akiknek szükség esetén a sportszárat is figyelniük kell, hogy eldöntsék, ki játszotta meg a labdát utoljára, mielőtt az elhagyta a játékteret.

 

IV. 8. szabály - A játék kezdete és újraindítása
(az Angol labdarúgó Szövetség által javasolt módosítás)

A labdaejtést meg kell ismételni:
(?)
Ha a labda a kapuba kerül:
 ha labdaejtés után a labdát közvetlenül az ellenfél kapujába rúgják, kirúgást kell ítélni
 ha labdaejtés után a labdát közvetlenül a saját kapujukba rúgják, szögletrúgást kell ítélni az ellenfél javára.

Magyarázat
Számos olyan eset volt, ahol gólokat szereztek ?nem megfelelő? labdaejtésből. Ez nagy nyomást helyezett a játékvezetőre, akinek meg kellett adnia ezt a gólt. Így egy szokatlan helyzetbe kerültünk, ahol az ellenfél hagyta a másik csapatot, hogy kezdőrúgást követően gólt szerezzen anélkül, hogy bármely játékosa megpróbálta volna megállítani a csapatot, azért, hogy az eredményt kiegyenlítsék.

 

V. 12. szabály - Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek
A Labdarúgás játékszabályainak értelmezése és útmutatások a játékvezetők részére - Fegyelmezési szankciók
(a FIFA által javasolt módosítás)

Fegyelmezési szankciók
Lehetnek olyan szituációk, amikor a labdát szándékosan kézzel érintő játékost sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetni
kell. Például amikor egy játékos
 szándékosan kezezi a labdát, hogy ellenfelét a labdamegszerzésében megakadályozza

 

Magyarázat
Fontosabb büntetni a kezezés következményt, mint annak látványosságát. A kezezés lehet alig észrevehető, de nagyon fontos is egyben. Továbbá nehéz meghatározni, mit jelent a ?látványos? szó (113. oldal) és ezért egységes értelmezésnek kell lennie, különösen a különböző országokból és kontinensekről, különböző tapasztalatokkal érkező játékvezetők számára. A ?látványos? szó törlése illetve annak megerősítése:, hogy figyelmeztetni kell azt a játékost aki ellenfelét megakadályozta a labda megszerzésében,, könnyebbé teszi az értelmezést (117. oldal).

 


Az IFAB egyéb döntései

1. Kiegészítő asszisztens játékvezetők (AAR-ek)
(a FIFA által javasolt módosítás)
Megjegyzésre került, hogy az AAR kísérlet záró jelentése 2012. május 31-e volt, melyet a 2012-es Európa Bajnokság Döntőjének elemzése követett. Ezek eredményei bemutatásra kerülnek a Nemzetközi Testület 2012. július 5-i speciális ülése számára,.


2. Kapuvonal technológia (GLT)
(a FIFA által javasolt módosítás)
A tagok elfogadták azt a javaslatot, hogy engedélyezzék két vállalatnak, a Hawk-Eye-nak és a GoalRef/Fraunhofer-nak, hogy folytassa a tesztelés 2. ciklusát.


3. FIFA ?Labdarúgás 2014? munkacsoport
(a FIFA által javasolt módosítás melyet a ?Labdarúgás 2014? munkacsoport 2011. október 25-i második ülésén megvitatott: rádió kommunikáció és egyéb felszerelések használata)

Egyéb felszerelés
(?)
A játékosok és/vagy a technikai személyzet között elektronikus kommunikációs rendszer használata nem engedélyezett.

Magyarázat
A jelenlegi ?rádió kommunikációs rendszer? elnevezés nem fedi le a technikai lehetőségeket.

4. Eltűnő spray
(a FIFA által javasolt módosítás)
A FIFA tájékoztatta tagjait az eltűnő spray CONMEBOL 2011 Amerikai Kupán történő kísérleti kipróbálásának eredményéről. Elmondták, hogy a Nemzetközi Testület 2011.
március 5-i, 9,15 méter kijelölését segítő eltűnő spray kísérleti használatának Amerikai Kupa és más versenyeken történő engedélyezését követően, a CONMEBOL jelentés 2011. októberében mind a FIFA, mind pedig az IFAB számára megküldésre került, melyben az elért eredmények kihangsúlyozásra kerültek.
FŐBB SZEMPONTOK:
1. Hatékonyan sikerült a jelenlegi szabályokat érvényesíteni, mely során a labda és a sorfal közötti 9,15 méter távolságot félreérthetetlenül betartották.
2. Kevesebb időveszteség történik a helyszín és a sorfal távolságának egyre világosabb kijelölése miatt. Továbbá, az eltűnő spray használatával a védőjátékosok gyorsabb
elhelyezkedése miatt növekszik a játékidő..

3. Az eltűnő spray egy új lehetőség, amely fontos része lesz a Fair Play-nek is, mivel ily módon elkerülhetőek a játékosok és a játékvezetők közötti konfrontációk a távolság
kijelölése alkalmával.
4. Az alacsony piaci ára miatt az eltűnő spray beszerezhető lehet minden professzionális és amatőr liga számára.
A tagok egyetértettek, hogy az ilyen spray használatát engedélyezni kell és a tagszövetségre kell bízni annak eldöntését, hogy a spray használatát bevezetik-e.

5. 4. szabály ? A játékosok felszerelése
(a FIFA által javasolt módosítás)
A tagok jóváhagyták a fejkendő viselésének gondolatát, a FIFA Orvosi Bizottságának tájékoztatásának függvényében, amely egy biztonsági elemzést végez a július 5-i ülésen történő végső engedélyezés előtt.


6. 2014 FIFA Labdarúgó Világbajnokság versenykiírása ? Selejtező kör
(a FIFA által javasolt módosítás)
Ismertették, hogy a 2014 FIFA Labdarúgó Világbajnokság versenykiírása a következőt mondja:
?23 játékos nevezhető a versenyjegyzőkönyvbe (11 játékos és 12 cserejátékos). A 11 elsőként benevezett játékosoknak kell elkezdeni a mérkőzést, a többi 12 cserejátékosként van kijelölve.?

(Versenykiírás, 23. oldal)
A Játékszabályok (3. szabály) azonban csak 7 benevezett cserejátékost engedélyeznek.
(Játékszabályok, 17. oldal)
A FIFA ezért visszamenőleg engedélyezte, hogy ezt a versenykiírást megfelelő formába hozzák és engedélyezzék a 12 benevezett cserejátékost.

Hivatalos versenyek
A FIFA, a kontinentális szövetségek és a nemzeti szövetségek égisze alatt játszott bajnoki és díjmérkőzéseken legfeljebb három cserejátékos szerepeltethető.
A bajnokság (kupa stb.) szabályzatának elő kell írni, hogy hány cserejátékos nevezhető, ezek száma háromtól tizenkettőig terjedhet.

Magyarázat:
A FIFA kifejtette, hogy a versenykiírás nem teszi kötelezővé a 12 cserejátékost. Az edzőknek szintén könnyebb a munkájuk a meccsek alkalmával azoknak a játékosoknak a teljes csoportjával, akik sűrűn egymás mellett játszottak, például hétvégén át a következő hét közepéig, ily módon felkészülnek az első meccs utáni esetleges következményekre a sérülések vagy a technikai döntések tekintetében. A csapatoknak is előnyük származik abból, hogy a harmadik számú kapus elérhető, biztosítékul szolgálva egy mérkőzés előtti utolsó pillanatban történő sérülésre. Végül a fiatal játékosoknak komoly előnyük és hasznuk van abból, hogy megoszthatják az öltözőt és a kispadot tapasztalt játékosokkal és a professzionális környezetükkel, ami szintén egy fejlődési faktor. A javaslatot elfogadták és megállapították, hogy az új versenykiírás érvényben van a 2014-es FIFA Labdarúgó Világbajnokság Selejtező Kör mérkőzéseinek alkalmával.


Végrehajtás
Az International Board éves rendes ülésének a Játékszabályok változásával kapcsolatos ez évi döntései 2012. július 1-től a konföderációkra és a tagszövetségekre kötelezőek. Azok a konföderációk és a tagszövetségek, a jelenlegi idény július 1-ig nem ér véget, a Játékszabályok módosításának a bevezetését késleltethetik versenyeikben az új idény megkezdéséig.


Tisztelettel:

FÉDÉRATION INTERNATIONALE
DE FOOTBALL ASSOCIATION
Jérome Valcke
Főtitkár


 

Hozzászólások: