Oktatási anyag

Szabályváltozás

2012-03-13 17:30:29

gól - forrás:
Forrás: - gól

A tavaszi idény elején az UEFA a játékvezetői és az ellenőri továbbképzésén is néhány szabályértelmezési útmutatást adott ki. Ezek közül a nálunk is hasznosítandók vannak ebben az oktatási anyagban összegyűjtve.

A játékvezetőt körbevevő játékosok esete

 

Amikor a játékosok bekerítik a játékvezetőt, hogy reklamáljanak, vagy megpróbálják befolyásolni az ítéletét (pl. figyelmeztesse, vagy állítsa ki az ellenfél játékosát), akkor legalább egy játékost figyelmeztetni kell (a legaktívabbat vagy legagresszívebbet).

 

Továbbá abban az esetben, ha egy vagy több játékos nagy távolságról azért megy oda, hogy reklamáljon, akkor őt (őket) is figyelmeztetni kell.

 

Fizikai érintkezés túlzott felnagyítása

 

A játékvezetők fordítsanak különös figyelmet azokra a játékosokra, akik látványosan rá akarják venni a játékvezetőt, hogy az ellenfél játékosának sárga vagy piros kártyát adassanak.

 

Kezezéses szabálysértések

 

Iránymutatást adtak ki, hogy abban az esetben, ha egy játékost kezezésért büntetnek, amikor a labda a kapu irányába megy akár játék közben, akár egy szabadrúgás után, akkor a szabálytalan játékost figyelmeztetni kell. Amikor egy játékost kezezésért büntetnek egy olyan esetben, amikor a labda keresztbe, a büntetőterületen belülre megy, akkor általában fegyelmezés nem szükséges. Kivéve, ha ezzel az ellenfele labdabirtoklását vagy egy ígéretes akció kialakulását akadályozzák meg.

 

Nyilvánvaló gólhelyzet megakadályozása

 

Ha a kapus egy támadóval szemben ?egy az eggyel szemben? helyzetben követ el szabálytalanságot, akkor a megfelelő fegyelmezési szankció a piros kártya. Csak kivételes körülmények között, amikor a támadó olyan pozíció felé mozog, ahonnan valószínűtlen a gól elérése, akkor a sárga kártya a megfelelő fegyelmezés.

 

Sérült játékos ápolása

 

A hordágyvivők a játékvezető engedélye nélkül nem léphetnek a játéktérre. Arra kérjük a játékvezetőket, hogy az orvosi segítséget biztosítsák, amint csak lehet, de a hordágyvivőket csak az orvosi stáb kérésére hívják a játéktérre.

 

Eljárás a mérkőzés felfüggesztése esetén

 

Ha a mérkőzést egy váratlan körülmény miatt fel kell függeszteni, akkor a játékvezetők csak akkor állítsák meg az óráikat, ha a játékosoknak el kell hagyniuk a játékteret.

 

A mérkőzés megállítása és a játékosok játéktérelhagyása közötti időt be kell számítani az esedékes félidő végén.

Időbeszámítás

 

Ha az időbeszámítás alatt nem volt elvesztegetett idő, akkor a játékvezetőknek akkor kell a sípjukba fújni, amikor a beszámított idő lejárt (kis rugalmasság, 3-4 másodperc belefér). Azonban ha az időbeszámítás lejárta előtt szabadrúgást vagy szögletrúgást ítéltek - különösen, ha sárga vagy piros kártyát is felmutattak ? akkor a játékvezető a szabadrúgás vagy szögletrúgás elvégzése után vessen véget a félidőnek, ahogy a Szabálykönyv szerint a büntetőrúgásnál történik.

 

A játékvezetőknek a bemutatott időbeszámítást a játszandó idő minimumaként kell tekinteniük. Ezért sohasem sípolhatnak korán, pl. 1 perc 55 másodperc után, ha 2 percet mutattak be.

 

A 4. játékvezető szerepe

 

A játékvezetők kérjék a 4. játékvezető segítségét azon szabadrúgásoknál, amelyeket mélyen a baloldali átlóban végeznek el, a játéktér technikai zóna felöli oldalán. Ez a közreműködés lehetővé teszi, hogy a játékvezető a lehetséges büntetőterületen belüli szabálytalanságokra tudjon koncentrálni.

 

A játékosok felszerelésének mérkőzés előtti ellenőrzése

 

A játékvezetők biztosítsák, ahogy a játékosok felszerelése a játéktérre lépése előtt megfeleljen a 4. szabály előírásának. Különösen figyelmet kell fordítani arra, hogy az ?alá-mez? és ?termo nadrág? színe egyezzék meg a mez / rövidnadrág alapszínével.

 

Tudatosság

 

A játékvezetők különös figyelemmel járjanak el a közösségi oldalak pl. Facebook, Twitter, stb. használatakor.

 

A magyar bajnoki és kupamérkőzéseken is ezeket az útmutatásokat kell alkalmazni.


 

Hozzászólások: