Javaslatok a gólbírós technikára

Szabályváltozás

2010-10-15 05:52:56

gól - forrás:
Forrás: - gól

A FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB hétfői bejelentése szerint 13 javaslat érkezett a gólbírós technikára a hét végéig. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség először 17 céget kért fel, hogy álljanak elő technikai elképzelésekkel, amelyek lehetővé tennék

Az IFAB október 20-án foglalkozik a 13 javaslattal. A testület technikai albizottsága még júliusban, Cardiffban ült össze a dél-afrikai világbajnokság játékvezetői tévedései miatt követelt új rendszer ügyében. Akkor az egyetlen napirendi pont a két további bíró alkalmazása volt.

Jerome Valcke, a FIFA főtitkára hétfőn azt mondta, hogy a szervezet olyan jelzőrendszert keres, amely a lehető leggyorsabban informálja a bírót a vitatott helyzetről. A FIFA főtitkára júliusban kijelentette: a dél-afrikai volt az utolsó vb, amelyen még a jelenlegi játékvezetői rendszer működött.

Az október 20-i tanácskozáson csak a kérdés kerül napirendre, de döntés nem lesz, mivel azt az IFAB közgyűlésének kell meghoznia, és ezt a jövő év március 4-én tartják három napon át. Az 1886-ban alapított IFAB idén márciusban arról határozott, hogy leállítja a chipes labdával folytatott kísérleteket. A testületnek nyolc tagja van, ennek felét 1913 óta a FIFA delegálja, a másik négyet pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli a hagyományhoz illően. A szabályok megváltoztatásához háromnegyedes jóváhagyásra van szükséges.

A FIFA eddig elutasította a gólvonal-technika bevezetését, pedig más sportágakban, mint a teniszben, a krikettben és rögbiben használnak már ilyet. Az idei foci vb német-angol meccsén történtek azonban akkora felháborodást váltottak ki, hogy a kérdést többé nem lehetett félresöpörni. Mint emlékezetes, Frank Lampard lövése jócskán túl volt a gólvonalon, és ha a bíró megadja, Anglia 2-2-re egyenlített volna. De nem adta meg, így a megzavarodott angolok végül 4-1-re veszítettek, és kiestek.


 

Hozzászólások: