Vági munkakörében nincsenek alapítványi feladatok

2019-07-07 18:24:51

Vági Márton - forrás: MLSZ.hu
Forrás: MLSZ.hu - Vági Márton

Több kérdést tettünk fel az MLSZ Főtitkárának, dr. Vági Mártonnak a megyei játékvezetői alapítványokkal kapcsolatban. Most legalább válaszolt, bár inkább ne tette volna

Vági Márton Úrnak az alábbi levelet küldtük:

Tisztelt Dr. Vági Márton Úr!

Mint azt Ön is tudja, hogy a focibiro.hu kiemelt figyelmet fordít a megyei játékvezetői bizottság életére. Az elmúlt hetekben több levelet kaptunk, amely arról szól, hogy két országos JB. kerettag bejelentést tett az MLSZ Baranya megyei Igazgatóságánál azzal kapcsolatban, hogy a Baranyai Játékvezetőkért Alapítvány törvénytelenül működik.

Ezt a bejelentést többek között arra alapozták, hogy elhunyt korábbi játékvezető még mindig kuratóriumi tag volt. Az alapítvány a korábbi Baranya megyei LSZ. címére volt még mindig bejelentve, holott onnan elköltözött.

Az alapítvány ellen a Pécsi Törvényszék 2019. március 18. napján hivatalból törvényességi felügyeleti eljárást indított, melynek keretében a bíróság a 2019. március 21. napján kelt 1.Pkt.30.032/2019/2. számú végzésével felhívta a szervezetet – pénzbírság kiszabásának terhe mellett – a törvényes működés helyreállítására. Információk szerint a tűzoltás megtörtént, hiszen a JB. egyik elnökségi tagja lett bevíve kuratóriumi tagnak és az ő lakásában működik tovább az alapítvány.

Berzi Sándor 2012-ben több alkalommal elmondta, hogy felelősséget érez az MLSZ a magára hagyott alapítványokkal kapcsolatban és rendezik azok jogi sorsát.

Az MLSZ sajnos a megyei integráció után nem foglalkozott a megyei szövetségek által létrehozott alapítványokkal és azok sorsát sem rendezték. Így fordulhat elő, hogy a baranyai alapítvány beszedi az MLSZ Baranyai Játékvezetői Bizottságához tartozó játékvezetők „Tagdíját” és minden egyéb pénzét, de a játékvezetők és az MLSZ sem tudja, hogy ez a pénz mire megy. Jogilag kérdőjeles az is, hogy tagdíjat milyen formában lehet szedni egy alapítványban.

A tagdíj fizetési kötelezettséget viszont MLSZ-es fejléces papíron küldi ki a megyei játékvezetői bizottság.

Bizonyára érzi Ön is az anomáliát.

Egyszerű matematikai képlet az is, hogy a játékvezetők mennyi tagdíjat fizetnek be az alapítványba, ami a bevételi sorokon sem jelenik meg. Vajon akkor a befizetett pénzek hol lehetnek?

 

Tisztelt Főtitkár Úr!

 Az MLSZ figyelemmel követi-e a korábbi megyei szövetségek által létrehozott alapítványok sorsát?

Hogy fordulhat az elő, hogy az MLSZ megyei játékvezetői bizottság alapítványba fizetteti be a tagdíjakat, mez és egyéb hozzájárulást?

A befizetett tagdíjak felhasználásról a megyei igazgatók vagy megyei játékvezetők miért nem kapnak információt?

Elfogadható-e az, hogy két országos kerettag saját megyéjében bejelentéseket tesz, amikor szabálytalanságát észlelnek?

 

 

Dr. Vági Márton válasza:

 
Hozzászólások: